(CC) BY-NC-ND
Материалите на този сайт са публикувани под Creative Commons License. Всички търговски и регистрирани марки са притежание на техните собственици

Кисели млека Лактима Балкан '14

Първоначално задачата, която ни беше поставена за този проект, беше ребрендиране на пълната гама опаковки на Лактима АД. След поредица срещи изкристализира мнението, че търговската марка и концепцията на опаковките притежават голям потенциал и ще са актуални и съвременни още дълго време. Задачата се сведе до изчистване и прецизиране на марката и опаковките, за да се разкрие напълно потенциала им и да заемат полагащото им се място по щандовете и в сърцата на потребителите. Редизайнът на търговската марка беше съобразен и подчинен на обновената концепция. Отчетени бяха технологичните проблеми при печата на старите опаковки, пожеланията на дистрибуторите, нагласата на пазара и конкурентната среда. След което започнахме дизайна.

Разменяме местата на цветното и бялото полета. Освен по-завършения вид на опаковката, така заобикаляме някои ограничения на печата. Цветното поле се превръща в гостоприемен фон за търговската марка и индикацията за качество на продукта. Намираме удачно място за слогана „Майстори на млякото“, за задължителните индикатори и реквизити. Има разлика и в дизайна на различните грамажи.

Следва нова поредица от срещи и внимателна, ювелирна работа по изчистването на детайлите. Цветоотделяне, предпечат, цветни проби и подготвяне на файловете за печат. С този етап обикновено завършва работата на графичния дизайнер. Или поне така смятат повечето хора. Нашето схващане е малко по-различно. Затова като стандартна услуга предлагаме и консултиране на предпечата и печата. В случая това е задължително: технологията за печат на тези опаковки е капризна и налага доста ограничения.

Както неведнъж се е споменавало на страниците на този сайт, познаването на технологията за печат е задължително за добрия дизайнер. Дизайнът е финалния продукт, а не картинката. Познаването на технологията позволява да избегнеш опасни моменти и да използваш ефекти, които ги няма в компютъра. Дава творческа свобода и способността да изцедиш от машините и хората възможности, за които и те самите не подозират, че притежават.

В случая с тези прости, обикновени кофички за кисело мляко се борихме месец и половина. Сблъскаха се рутината и спецификациите на машината за печат, от една страна, и интуицията, познаването на печатния процес в неговата същност, от друга. Борбата приключи с 15-минутна работна среща, по време на която успяхме да внушим какво целим и пътя, по който да го постигнем на печат.

Трудно е да се каже кое е по-приятно: дали опаковката, която радва окото, дали възгласът на технолозите „Най-накрая разбрахме какво си искал!“, дали желанието и хъса на печатарите да отпечатат и следващите опаковки „както трябва“. Може би най-приятното е просто усещането, че си си свършил работата. А свършената работа означава добър дизайн, качествен печат, печеливш продукт. Увеличението на продажбите на новите опаковки е от 20 до 400% за различните продукти.

< назад
Sorry, Anynews requires Website Baker 2.7 or higher.