Сагата Макпрогрес

Дизайн на много, много опаковки. Клиент: Макпрогрес
Сагата Макпрогрес.
 

Съвместната ни работа с Макпрогрес има десетгодишна история. Започна преди да се познаваме още, с един проект за Роял ТМ — дизайн на фамилия опаковки за бързоразтворими напитки. Към този проект имаме особено отношение. Първо, защото в него НЕ изпълнихме буквално заданието на клиента — често срещан случай е, когато клиентът не може да обясни какво му е необходимо и това е нормално. Да намерим, да измислим точното излъчване — това е част от нашия занаят. Второ, защото този проект накара клиента ни да се усмихне за пръв път — хубавите взаимоотношения се основават на добре свършената работа. Трето, защото работата по илюстрацията и дизайна сама по себе си беше изключително приятно занимание. И четвърто, защото този проект доведе при нас нови клиенти. Той ни запозна и с Глигор Цветанов — собственика и ръководителя на Макпрогрес.

 

Началото

Всичко започна с един телефонен разговор, в хода на който стана ясно, че ние сме дизайнерите, създали опаковката „Горещ шоколад“ и че събеседникът ни има нужда от графичен дизайн на опаковки за сладки продукти: швейцарски рула и сухи пасти. Срещнахме се в слънчевия Благоевград и отнесохме с нас няколко кашона мостри и най-хубавото задание, което някога сме получавали: „Искам ярки бòи!“. Нищо повече. Имахме свободата и ни беше гласувано доверието да създадем правилния облик на опаковките, да изградим визията на оригиналния бренд „Винчини“ (предприятието се намира във Виница — малко градче в Македония, което даде името си на цялата гама продукти).

Марката Винчини имаше вече кратка история: имаше хубаво име; типография, на която малко трябваше за да стане грамотна; имаше и изключително неадекватен дизайн на опаковките — каквото и да направехме, щеше да е по-добро. Затова се захванахме с желание и леко сърце за работа. Не ни обезсърчиха и лошите отзиви, които получихме за македонските фирми — трудна комуникация, некоректни платци. И за това късметът ни проработи — през всичките тези години не сме имали никакъв повод за притеснение.

 

Първите проекти

Първите проекти са фундамента на цялата гама, това е началото на изграждане на бренда. За беля — не винаги можеш да се започне с най-подходящите опаковки. Намесват се и фактори като складови наличности, съображения от областта на маркетинга и производството.

Добрият шахматист предвижда партията 5-6 хода напред. Добрият дизайнер трябва да предвижда, че освен швейцарските рула, със същата марка ще се произвеждат и мини рула, кексове, щрудели, шоколадови десертчета и какво ли още не. Да предвижда, че тази визия трябва да се запази независимо от вида на опаковката: кутия, полипропиленово фолио, етикети. Да може да се изпълнява на офсет, флексопечат, ситопечат или ротогравюра и да може да се печата в Асеновград, Истанбул или Битоля. Да адресира дизайна към различни целеви групи, без да загуби идентичността му. Да се погрижи дизайнът да е актуален на пазара поне през следващите 5 години. Да е адекватен на различни пазари: Балканския полуостров, централна и западна Европа, Близкия изток...

В началото се прави и редизайн на търговската марка, фирменото лого и стил, подготвят се уникални илюстрации. Брендират се превозни средства, фирмен сайт. Подготвят се новите продуктови каталози. Успоредно с това се работеше и по другата марка на Макпрогрес — „Тортина“, и по дизайна на изцяло нови продукти.

И цялата тази работа трябва да се свърши качествено и навреме.

Толкова мащабна задача не се среща често в практиката на графичния дизайнер. Тя изисква много от всички заинтересувани страни: работа до среднощ и без почивен ден, оперативна и добронамерена комуникация, партньорски отношения и взаимно доверие. Това си е чиста проба дизайнерски джихад. Въпреки умората такъв тип работа действа зареждащо, предизвиква те да дадеш най-доброто от себе си, благодарна е с главоломните си резултати: след по-малко от година съвместна работа Макпрогрес започна рязко да увеличава производствените си мощности и да прониква на нови пазари. В интервю за македонските медии Глигор сподели рецептата за успеха си: „добрия продукт, добрата търговската практика и добрият дизайн, който е на световно ниво“.

Лирично отклонение: всеки човек иска да е харесван. Всеки дизайнер обича да харесват работата му и е много приятно да чуеш добри отзиви, особено когато не са споделени пред теб и не са резултат на елементарна вежливост. Но има и още по-вярна оценка — тази на фактите. Факт е, че дълго време Макпрогрес държеше в тайна работата си с нас — техни конкуренти правеха неуспешен опит да копират продуктите и дизайна им. Факт е, че на българо-македонската граница македонските граничари ни питаха за целта на пътуването ни и не знаеха за съществуването на фирма като Макпрогрес, но веднага разпознаваха „Винчини“ — първият бренд, който изградихме за Глигор. Факт е, че вече десет години продължаваме работа за Макпрогрес, а статистиката казва, че клиентите сменят агенциите си на всеки 3-4 години. Край на лириката.

Vincinni. Tortina.

 

Vincinni Finest

Сагата е път. Когато споделяш с някой дълъг път, неминуемо се минава и през по-трудни крачки. Важното е да се преодолеят проблемите, да се решат умно. Благополучното преминаване през различни етапи на развитие на една връзка е заслуга на двете страни. И съвсем закономерно — ползата от това е двустранна също.

След като „Винчини“ като бренд и продуктова гама получи завършен вид, на дневен ред изникнаха други задачи: обособяването на по-висок клас продукти и разширяването на портфолиото на фирмата, правилното позициониране на производителя сред обществото. Създаването на новата марка „Vincinni Finest“ не криеше непознати проблеми — просто един нов бренд и нови опаковки. По-интересна задача беше работата по фирмената идентичност на Макпрогрес.

Vincinni Finest.

 

Макпрогрес

Казано с думи прости — хората идентифицираха фирмата-производител Макпрогрес с най-развития й бренд — Винчини. Това означава, че фирмата не може да се възползва от доброто си име като производител на качествени продукти за друг тип производство. Не може да се развива в други посоки. Не може да използва кумулативния ефект на рекламата.

Кампанията по решаването на този проблем наложи намесата и на маркетинг-консултант. Водеща роля в нея имаха ПР-дейности, базирани на изцяло нов тотал-дизайн, адекватен на развитието на Макпрогрес, дизайн на печатни материали и реклама в медиите. Успехът на тази кампания силно разшири възможностите за развитие на Макпрогрес и предопредели следващата кампания и следващата ни задача: отдавна замисленото обновяване на бренда „Сончева долина“, който Макпрогрес използва за друга своя дейност — пакетиране и дистрибуция на варива и подправки.

 

Сончева долина

Две думи за словната марка: както „Винчини“, така и „Сончева долина“ са изключително удачни. Който е ходил в обширната долина, в която е разположена Виница, веднага ще разбере откъде идва тази марка — въздухът е пронизан от лъчите на залязващото слънце. В скоби казано: винаги ни е правило впечатление чувството за споделен патриотизъм в ръководството на Макпрогрес. Винаги търсят сила от корените си, от мястото, в което са отраснали. И на свой ред дават. Дават поминък на съгражданите си, строят нови сгради и плувни басейни. Не се усеща някак си стремежа „да успея и да се продам“.

В задълбочени разговори с Игор Атанасов — маркетинг-консултанта на Макпрогрес, изяснихме уникалните характеристики и посланието, което трябваше да излъчва образа на „Сончева долина“. В своя окончателен вид бренд-стратегията на „Сончева долина“ съдържа 37 страници перфектно поднесена обосновка. Такова професионално отношение винаги е гаранция за отличен резултат. Разработването на графичния знак протичаше успоредно с редизайна на опаковките. Продуктите с тази марка имаха дълга и успешна история, бяха добре познати на местния пазар и съответно, новият дизайн трябваше да е познат за лоялните клиенти. Трябваше да е съвременен и ефектен. Трябваше да е изпълним качествено с евтини технологии. Да е информативен. Да е успешен.

Смяната на опаковки е продължителен процес. Нерядко по лавиците в супермаркета присъстват и старите, и новите опаковки. Старите са добре познати, което е важно за такъв тип продукти — тях ги купуват лоялни клиенти. А новите... е... новите опаковки се продаваха 4 пъти по-добре от старите.

Сончева долина.

 

Brownie, Keksinni, Almi и всичко останало

Макпрогрес бързо оцениха мощта на силния бренд, гъвкаво използват и развиват изградената здрава система от свои брендове. Това прави възможно лесно въвеждането на нова търговска марка, подкрепена от добре познат ъмбрела-бренд; препозициониране на отделни продукти или цели категории продукти в друга ценова категория. Така се появиха „от нищото“ Chocolá, веселата кравичка Алми, Brownie, Keksinni. „Тортина“ от простичка суха паста се превърна в по-престижната (и скъпа) „Tortina Plus“, „Vincinni“ достигна своята зрелост във „Vincinni. Original quality“.

Бързо напредваш, ако правиш всяка крачка в правилната посока. Независимо дали първоидеята е дошла от добре написано задание, дали от удачно решение в графичния дизайн, всички тези крачки сме ги вървели заедно.

Brownie,
 Keksinni,
 Аlmi и всичко останало

 

Крекери „Армония“

Успоредно с разширяването на асортимента си от „сладки“ продукти, Макпрогрес реши да навлезе и в нов за него пазар. Разработването на новата марка „Армония“ и дизайна на опаковките им най-добре може да се изрази с фразата „да изпревариш сянката си“. Създаването на графиката на марката, на визията на опаковките, включването им в продуктовия каталог, монтажът на производствената линия, първите мостри — това беше жонглиране на ръба на физическите възможности. Да получаваш промяна на съббренда в полунощ, снимки на поредните мостри в един, а последни корекции по продуктовия каталог — в три през нощта. Да имаш усещането, че сте в един екип и работите редом един до друг, макар да ви делят стотици километри, да направиш хубав, успешен дизайн — всичко това зарежда и носи повече удовлетворение дори от първите отзиви след Кьолнския панаир: „Всички ги аресàа“.

Армония.

. . .

Написаното тук, показаните на сайта проекти за Макпрогрес са малка част от всичко създадено за тях. Основните жалони и етапи. А сагата продължава и сега.